Nyheter

På denne dag – Angrepet på Pearl Harbor

På denne dag i 1941 angrep japanske fly overraskende den amerikanske marinebasen Pearl Harbor på Hawaii, noe som trakk USA inn i andre verdenskrig.

Det amerikanske forsvaret var i 1941 i ferd med å teste ut bruk av radar for å oppdage fly, og klokken 07.02 denne dagen oppdaget to radaroperatører et stort antall fly på vei mot Hawaii. Men deres overordnede avfeide varselet og mente det måtte dreie seg om amerikanske bombefly.

Tre kvarter senere startet angrepet, med drøyt 350 japanske fly fra hangarskip samt mini-ubåter.

2.335 amerikanske soldater døde og et stort antall marinefartøyer ble skadet eller senket.

Det japanske angrepet kan ha vært begrunnet i at landets ledelse uansett anså en krig med USA som uunngåelig og mente Japan kunne ta kontroll over Stillehavsregionen ved å angripe først.

Ettertiden har stort sett konkludert med at dette var et livsfjernt feilgrep.

Den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt ønsket å hjelpe sine tradisjonelle allierte, først og fremst Storbritannia. Men motstanden mot krig var sterk og godt organisert, under slagordet «America First» – det samme som president Donald Trump senere har brukt. Roosevelt hadde under valgkampen året før lovet ikke å sende amerikanske soldater til utenlandske kriger.

Pearl Harbor endret umiddelbart folkemeningen, og dagen etter erklærte USA krig mot Japan. Tre dager senere erklærte Tyskland og Italia, som var i allianse med Japan, krig mot USA. USAs inntreden fikk avgjørende betydning for den allierte seieren.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk helg uten overraskende flyangrep.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.


På denne dag – Raidet som endret finansbransjen

På denne dag i 1988 vant investeringsselskapet KKR oppkjøpskampen om konglomeratet RJR Nabisco – et vannskille i finansverdenen.

RJR Nabisco bestod av en rekke virksomheter innen matvarer og tobakk. Konglomeratet var uoversiktlig og børsutviklingen dårlig. Selskapet ble også kritisert for overdådige lønninger og frynsegoder for toppledelsen.

Høsten 1988 ønsket ledelsen å organisere et oppkjøp av selskapet, men dette ble spolert av et konkurrerende bud fra investeringsselskapet KKR, som vant frem etter en episk kamp, sparket toppledelsen, splittet opp RJR Nabisco og solgte enkeltdelene.

KKR ble etablert da Henry Kravis (bildet), George R. Roberts og Jerome Kohlberg i 1976 forlot investeringsbanken Bear Stearns for å rendyrke lånefinansierte oppkjøp av selskaper som kunne utvikles og forbedres før de ble solgt videre.

KKR ble en pioner innen det som i dag kalles private equity, og raidet på RJR Nabisco gjorde firmaet til et symbol på en ny og langt mer aggressiv finansbransje på 1980-tallet, i stor grad basert på bedre tilgang til risikovillig lånekapital gjennom såkalte «junk bonds».

Raidet på RJR Nabisco var historiens til da største oppkjøp og ble blant annet til en suksessfull bok: Barbarians at the Gate: The Fall of RJR Nabisco. Denne ble også filmatisert.

KKR har fortsatt å vokse og har i dag rundt 1300 ansatte og 200 milliarder dollar under forvaltning. Kohlberg er død, men Kravis og Roberts er fortsatt aktive i virksomheten.

CC ønsker alle kunder, kontakter og venner en historisk helg uten barbarer ved porten.

Hver fredag sender Corporate Communications en hilsen til kunder og kontakter. Vi tar et tilbakeblikk på historien, med vekt på slikt som vi synes er spennende: politikk, næringsliv, kommunikasjon. Hvis du ønsker å motta denne på e-post, gi oss beskjed på: nyhetsbrev@corpcom.no, eller meld deg på nederst på siden.


 

 

Besøksadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Tel: +47 23 89 89 30 

Postadresse: Kavringen brygge 2, 0252 Oslo

Organisasjonsnummer: 996 379 183